Image Alt

STACA

Nesnášenlivost lepku je v poslední době stále více skloňované slovní spojení. Jak si mnoho lidí může myslet, nesnášenlivost lepku není potravinová alergie a neznamená celiakii. Spíše je to stav střeva, který může mít negativní vliv na celkový životní styl. Podle Food Renegade nestrávený lepek (zejména u pšenice a jiných obilovin) je ve střevech tělem považován za cizí předmět, který dráždí střeva a mikroklky vyskytující se na stěně tenkého střeva. Problém vidíme stejně, jako německý expert Wolfgang Unsoeld:

Lepek (z lat. Lepku = „leim“) je v semenech obilovin mnoha vyskytujících se potravin. Pokud se obilná mouka smíchá s vodou, lepek v mouce tvoří kaučukovou a elastickou hmotu – těsto. Touto charakteristikou vlastností je lepek zásadní surovinou pro vlastnosti při pečení mouky (těsta). Dnes se peče veškeré běžné pečivo s lepkem , ať už jde o housky, rohlíky nebo klasický chléb. Bez lepku by se těsto nestabilizovalo, jeho klenutý tvar by nebyl klasický, jak jej známe (rohlíky, housky), ale mohlo by se péct maximálně na placky.

Obsah lepku v mouce je v současné době, v důsledku metod šlechtění obilovin (z důvodu většího finančního výnosu a celkového zjednodušení výroby), několikanásobně vyšší, než před 50 lety. Před 50 lety mělo veškeré pečivo stopové množství lepku a lidé netrpěli nemocemi se zažíváním jako dnes. Většina populace má pečivo jako základní potravinu, nedokáže si představit svou snídani, svačinu nebo večeři bez pečiva… Však všichni ve svém okolí máme jedince, kteří se takto stravují. A v dnešní době však není plné lepku pouze pečivo, ale jsou to i jiné potraviny, o kterých si nyní řekneme více.

Potraviny obsahující lepek

Většina potravin, o kterých si myslíme, že lepek neobsahují, ho přeci jen obsahují a měli bychom se jim také vyvarovat. Jde především o těstoviny, pizzy, sladké pečivo jako jsou koláče, vdolky, koblihy, sušenky, preclíky…všechny tyto potraviny obsahují lepek. Snídaňové cereálie, jako jsou müsli nebo obdobné směsi, často obsahují obiloviny ukrývající lepek.

Nemluvě o pivu, které je vyrobeno většinou z ječmene, nebo pšenice.

Lepek se také často skrývá v některých mléčných výrobcích, průmyslově zpracovaném mase, arašídovém másle, marinádách a omáčkách, energetických tyčinkách / proteinových tyčinkách, sýrech, smažených potravinách, veganských produktech, některých zmrzlinách, nápojích, instantní kávách nebo sladovém pivu.

Většina z nich má své místo v jídelníčku normálně se stravujících lidí.

Nadruhou stranu, lepku se zcela děsit nemusíme a můžeme bez výčitek jedno jídlo týdně zařadit a nenapáchá to takové škody.

Předpokládám, že většina lidí, co mě sleduje, už má nějaký přehled o stravování, a proto to pro vás nejsou nové informace.

Dále si něco řekneme o tom, jaké druhu lepku vůbec exitují, proč je lepek vlastně tak špatný a co v těle způsobuje, i když si třeba myslíme, že lepek jíst klidně můžeme, protože na něj přeci nemáme intoleranci…

Rozdělení lepku a jaké problémy nám v těle způsobuje

Lepek je směs dvou typů proteinů, gliadinu a gluteninu (zásobní proteiny v semenech, kořenech a hlízách) ze dvou různých skupin. Těmi jsou prolaminy a gluteliny.

Prolaminy jsou rozpustné v alkoholu, gluteliny jsou zase rozpustné v alkoloidech. Nicméně, obsah lepku je v každé potravině jiný!

Pšenice obsahuje gliadin (skupina prolaminy) a gluteniny (skupina gluteliny).

Žito obsahuje secalin a secalinin.

Ječmen obsahuje hordein a hordenine.

Oves obsahuje avenalin a avenin.

Tyto prolaminy způsobují celiakii, nesnášenlivost lepku, která vede k chronickým zánětům sliznice tenkého střeva.To mimojiné znamená, že ve střevech vznikají mikroskopické trhliny, živiny jsou hůře absorbovány a většinou zůstávají nestrávené ve střevě.

Těmito mikroskopickými trhlinami se do těla dostávají nežádoucí látky, toxiny a viry. Tyto problémy způsobuje právě lepek, a proto je třeba se mu vyhnout. Jednoduše si můžete propustnost střevní stěny ověřit dávkou magnesia citrát (4g) a pozorovat, jak rychle poběžíte na WC.

Samozřejmě na tyto problémy se střevem jsou navázány další zdravotní obtíže, ať už jde o zhoršenou imunitu, problémy s nabíráním svalové hmoty, neschopnost zhubnout tuk nebo stagnaci výkonu ve sportu.

Není lepek jako lepek aneb každé tělo reaguje na lepek jinak

Oves také obsahuje lepek. Nicméně, není to podoba lepku, který způsobuje problémy pro většinu lidí. Druh prolaminu ovsa se liší v aminokyselinové sekvenci od jiných druhů obilovin a nezdá se být škodlivý ve stejném rozsahu. Oves ale není doporučován pro bezlepkovou dietu! Samozřejmě si dnes můžete v obchodech se zdravou výživou koupit bezlepkové ovesné produkty…

Jak budete reagovat na lepek?

Nakonec není tak důležité, proč někdo nemůže být tolerantní na lepek a druhý ano, každý by si měl sám na sobě vyzkoušet, jaký druh lepkových potravin mu sedí a jaký ne a těm se posléze vyhnout.

Mám pro vás jednoduchý test, který si můžete udělat každý sám na sobě a ověřit si tak, jak jste citliví na lepek.

 

Test

 

Týden nejezte žádné potraviny, které obsahují lepek!

Po týdnu, kdy budete precizně dodržovat bezlepkovou dietu, jeden den konzumujte potraviny, které lepek obsahují. Každé jídlo, které sníte, by mělo obsahovat alespoň jednu kategorii lepku, o které jsem se zmínil v předchozím textu. Poté pozorujte příznaky. Pokud se po jídle dostaví žaludeční křeče, zarudnutí kůže nebo skvrny, nadýmání, průjem, mžitky, únava, atd. No, zkrátka se cítíte hůř, než před konzumací těchto výrobků, reagujete na lepek špatně – to znamená, že ho máte vyřadit.

Existuje spousta bezlepkových alternativních zdrojů sacharidů, jako je quinoa, amarant, rýže nebo ovesné vločky a dokonce i bezlepková mouka, například z pohanky (bez ohledu na termín „pšenice“ je mouka z pohanky bezlepková),

 

Závěr

 

Není lepek jako lepek… Pšenice je ve své současné podobě největším problémem pro mnoho lidí. Váš příjem sacharidů ze zdrojů obsahujících lepek by měl být omezený,

Množství přijatéhých sacharidů by se mělo odvíjet od úrovně fyzické aktivity, aktuálního procenta tělesného tuku, množství svalové hmoty a vaší genetické tolerance sacharidů.

YPSI Skinfold Measurement dává nejlepší údaj na poslední tři zmíněné body!

Zda můžete bez výčitek jíst určité potraviny, jde snadno zjistit týdenní eliminací s následným testem kompatibility.

Hodně štěstí s určením vaší lepkové sensitivity!

Autor: Wolfgang Unsoeld, www.ypsi.de 

! Pokud se vám článek líbil, nebo mezi svými známými máte někoho, kdo trpí podobnými příznaky, SDÍLEJTE !

 

Zdroje: Wolfgang Unsoeld
Foto: Pixabay.com, autor tolyaasch , dostupné k volnému šíření
Zavřít

Působíme po celé České republice. Pokud máte jakýkoliv dotaz, tak nás neváhejte kontaktovat.

Kontaktní informace

E-mail: 
info@staca.cz

Telefonní číslo: 
+420 721 167 521

Adresa gymu: 
Sukova 2/1828
370 05 České Budějovice

Sledujte nás
STACA